top of page

Gebouw geïntegreerde zonnepanelen

PV test.png

Zonnepanelen (PV) genereren elektriciteit. Aan de energiewinning van PV kunnen tegenwoordig extra functies worden toegevoegd, zoals dak- en gevelbedekking, geluidswering, toepassing in glas en mooie uitstraling. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. De stroom wordt met een omvormer omgezet in 230 VAC en kan direct gebruikt worden of terug geleverd worden aan het net. Met de sterke groei van de zonnepanelenproductie en grote technologische innovatie is er een niche ontstaan van building integrated  zonnepanelen met kleur op maat (wit, terracotta, enz.)

Toepassing:

  • Op daken of gevels

  • Ook als luifel of glazen dak

Omkeerbare warmtepomp

warmtepomp-768x526.jpg

Een warmtepomp (WP) onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater, om een gebouw op te warmen of sanitair warm water (SWW) te produceren.

Bij de omkeerbare warmtepomp kan de werking omgekeerd worden waardoor er naast verwarmd ook gekoeld kan worden.

Toepassing:

  • zowel voor nieuwbouw als renovatie

Micro-WKK

micro warmtekrachtkoppeling_clip_image00

Een warmtekrachtkoppeling (WKK) kan tegelijk warmte en elektriciteit produceren met behulp van een motor op één brandstof. Dat kan een hernieuwbare brandstof zijn. Er is vanuit de brandstof een omzetting naar kracht (voor elektriciteit) en (rest-)warmte, een efficiënte opwekking van energie. De brandstofcel-micro-WKK kan vergeleken worden met gascondensatieketels, met dit belangrijke verschil dat het toestel naast warmte ook elektriciteit opwekt. De brandstofcellen kunnen ook worden gekoppeld aan zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, nemen de brandstofcellen de energieproductie over. Een WKK kan ook de energie leveren voor koelen (zie ook rubriek HVAC).

Warmtepomp met water als bron

ketel-water-warmtepomp.jpg

Een warmtepomp (WP) onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater, om een gebouw op te warmen of sanitair warm water (SWW) te produceren. Een WP kan zowel voor nieuwbouw of renovatie in aanmerking komen. Bij bestaande bouw is een hoge-T pomp (70°) vaak te overwegen. Door water (via BEOveld, oppervlaktewater of energiebuffer) als bron te nemen van een warmtepomp kan de SCOP (seasonal coëfficient of performance = rendement) worden verhoogd. Ook laten deze systemen toe om in de bron warmte op te slaan voor langere tijd (weken tot maanden), wat bij een klassieke luchtgevoede warmtepomp niet mogelijk is. Een belangrijke bijkomende factor is geluidsreductie die gepaard gaat met het wegvallen van de luchtgroep.

bottom of page