top of page
IMG_0903.JPEG

Demonstratieproject Oostkerk

Begin 2018 werd de laatste kerkdienst gehouden in de Oostkerk in Middelburg (NL), een top 100 geklasseerd monument. Eind van dat jaar vond de overdracht van de kerk plaats van de Protestante Gemeente naar  Stichting Monumentenbezit. In de tussentijd was Monumentenbezit in gesprek met een mogelijke exploitant om voor de monumentale kerk een nieuwe bestemming te vinden.

Met Stichting de Oostkerk werd deze partij gevonden. Deze stichting heeft voor de Oostkerk een cultureel en sociaal verbindende programmering ontwikkeld. In de Oostkerk worden sindsdien concerten, manifestaties, (culturele) evenementen, tentoonstellingen en debatten georganiseerd. Vrijwel alle activiteiten worden ondersteund door horeca. 

DSC00169.JPG
35-DSC_3725.JPG
ldmbenefiet5.jpg

Nieuwe bestemming kerk - voorbije evenementen

Om de nieuwe bestemming in de kerk mogelijk te maken, zijn er verschillenden ingrepen in de kerk gedaan, waarbij de monumentaliteit van het interieur niet is aangetast. Zo is er een koffiebar in één van de kerkbanken gemaakt, zijn er veiligheidsvoorziening aangebracht en zijn er toiletvoorzieningen toegevoegd. 

Het gebruik van de Oostkerk gaat op dit moment echter nog gepaard met hoge energielasten en een relatief hoge CO²-uitstoot. Daarom is Monumentenbezit samenwerkingspartner geworden van het TERTS-project en is de Oostkerk opgenomen als één van de vijf demonstratiesites. 

Duurzame technieken voor lucht- en vloerverwarming

De duurzame technieken voor lucht- en vloerverwarming voor de Oostkerk worden heel duidelijk via deze infographic weergegeven.

Toepasbaarheid KMOs/MKBs

Deze techniek kunnen worden toegepast  in elke setting waar de verwarming nood heeft aan duurzame renovatie en/of waar het comfort omhoog kan middels duurzame warmtetechnieken. Dit kan in hotels, horeca, feestzalen, eventlocaties of eender welk oud gebouw met bouwrestricties (zoals top 100 geklasseerde monumenten) of hoge energiekosten

Oostkerk infographic.PNG
bottom of page