top of page

Koelopslagsysteem met warmteterugwinning

koelopslag met warmteterugwinning.jpg

Een koelopslagsysteem met warmteterugwinning combineert productkoeling met ruimtekoeling en

–verwarming. De unit recupereert tot 100% van de afgegeven warmte uit koeltogen, vriezers en verdampers en hergebruikt deze om andere ruimtes in het gebouw te verwarmen.

Toepassing:

  • Zowel voor nieuwbouw als renovatie

  • Voor deze installatie moet een nieuwe buitenunit geplaatst worden, dus dit is niet (volledig) geschikt voor renovatie van een systeem. De nieuwe unit kan wel aangesloten worden op de bestaande randapparaten (koeltogen, vriezers, binnenunits).

Natuurlijke koelmiddelen

natuurlijke koelmiddelen.jpg

Koelmiddelen worden gebruikt in koelinstallaties of warmtepompen, als medium voor het transport van warmte. Bij koelmiddelen wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke koelmiddelen en synthetische koelmiddelen.
Synthetische koelmiddelen zijn stoffen die van nature niet voorkomen, maar door de mens zijn ontwikkeld voor industriële doeleinden. Synthetische koelmiddelen zijn (H)CFK's en HFK's. Omdat deze (heel) schadelijk zijn voor de natuur, is men op zoek gegaan naar natuurlijke alternatieven.
De bedoeling is om de (meeste) synthetische koelmiddelen stelselmatig uit te faseren.

Toepassing:

  • Zowel nieuwe als bestaande toestellen kunnen voorzien worden van natuurlijke koelmiddelen.

  • De ombouw van bestaande installaties naar natuurlijke koelmiddelen kan met een beperkte kost, maar in meeste gevallen zal hierbij de efficiëntie van de installatie afnemen.

PV(T) + omkeerbare warmtepomp + (warmtepomp)boiler

combi PV HVAC.png

De combinatie van PV of PVT, omkeerbare warmtepomp en een (warmtepomp)boiler kan instaan voor de verwarming (winter) en koeling (zomer) van een pand, en tegelijkertijd warm water produceren. Idealiter wordt de warmtepomp gekoppeld aan een lage-temperatuur-verwarmingssysteem en hoge-temperatuur koelingssysteem, zoals vloerverwarming en -koeling. Lees meer details over de opties voor boilers en zonnepanelen in de factsheet.

Toepassing:

  • Zowel voor renovatie als nieuwbouw geschikt

 

Koeling en verwarming

fire-and-water-2354583_1920.jpg

Er komen nu technieken aan die de mogelijkheid  hebben om ruimtes te koelen terwijl er in de rest van het gebouw een warmtevraag is. Deze technieken kunnen in de horeca meerdere toepassingen hebben. Dit is een variant van de factsheet "Koelopslag met warmteterugwinning". Deze techniek verplaatst de warmte van een te koelen ruimte/object naar een te verwarmen ruimte of sanitair warm water (bv. koeling restaurant en verwarming hotelkamers).

WKK als koeling (trigeneratie)

trigeneration02.jpg

De energie van een WKK  kan worden gebruikt voor absorptiekoeling in plaats van het klassieke gebruik van elektriciteit. Een deel van de (rest-)warmte kan via deze techniek in koude worden omgezet (trigeneratie: elektriciteit, wamte en koude). Deze techniek kan interessant zijn voor kleine verbruikder die zowel warmte als kou nodig hebben, bv. bakkers.

Bronnen foto's:  Saurenergy | Pixabay

bottom of page