top of page

Innovatieve dampkap

dampkap01_edited.jpg

Dampkappen zuigen warmte en kookvocht af uit de keuken De benodigde debieten zijn vaak zo hoog dat er ook heel wat lucht uit de rest van het gebouw wordt afgezogen, met vaak een enorme impact op de ruimteverwarming. Er zijn drie vernieuwende energetische concepten mogelijk voor de dampkap: 

  • Automatische regeling afzuigcapaciteit op basis van metingen boven het kookeiland: het luchtdebiet wordt aangepast aan de werkelijke nood. De luchtverversing wordt automatisch aangepast en is dus niet meer afhankelijk van een manuele schakelaar om de optimale afzuigcapaciteit te garanderen. Winsten van 20-30% zijn mogelijk. 

  • Inductiedampkappen: voeren verse lucht aan via een luchtgordijn rondom de dampkap. Hierdoor blijft de kooklucht zo dicht mogelijk rondom het fornuis en wordt er veel minder lucht van verderop in  het gebouw aangezogen. Dit reduceert aanzienlijk de hoeveelheid koude lucht die elders het gebouw binnen komt en verlaagt dus het energieverbruik voor ruimteverwarming. Winsten van 30-60% zijn mogelijk.

  • Dampkap met warmteterugwinning: hierbij wordt de lucht eerst gezuiverd om nadien gebruikt te worden voor verwarming van een ander medium (lucht, water). Dit systeem kan gekoppeld worden met een luchtgroep voor voorverwarming van verse lucht, een warmtepomp voor ruimteverwarming of voor productie van warm water. Winst van 40-80% is mogelijk.

Keukenapparatuur: spoelwater & kookproces

restaurant-4541294_1920.jpg

Voor restauratieve voorzieningen is keukenapparatuur (inductiekookplaat, koelapparatuur, etc.) relevant.

  • Spoelwatersysteem: spoelwater wordt in veel horecagelegenheden permanent ververst door warm tapwater met een enorme energetische impact tot gevolg. Een nieuw, geautomatiseerd systeem bewaakt de kwaliteit van het spoelwater en ververst dit automatisch. Hierdoor wordt enkel warm water afgenomen indien dit nodig is en dit realiseert (warm-)waterbesparing en daarmee kosten- en energiebesparing.

  • Een vernieuwd kookproces waarbij maaltijden in gesloten systemen bereid worden en warm bewaard worden. Dit proces reduceert de productie van kookvocht en warmte drastisch, waardoor minder afzuigcapaciteit nodig is tijdens de bereiding. Ten tweede zorgt de warme bewaring er voor dat er geen grote koel- en opwarmcapaciteit nodig is. Ook dit draagt bij aan de energetische performantie van dit systeem.

Innovatieve voorverwarming sanitair warm water

faucet-1529179_1920.jpg

In restaurants, hotels en bij bakkers en slagers kan veel energie bespaard worden door (rest-)warm tapwater voor te verwarmen op basis van restwarmtebronnen. 

  • Het toevoerwater voor een industriële vaatwasser kan worden afgetapt van een zonnecollector. Zo stijgt de temperatuur van het toevoerwater makkelijk tot 30+°C en daalt het elektriciteitsverbruik drastisch omdat het toevoerwater nog amper elektrisch opgewarmd moet worden.

  • Warmteterugwinning douche: dit bestaat uit een dubbelwandige buis die fungeert als warmtewisselaar. In deze buis stroomt het douche-afvalwater dat nog een hoge rest-remperatuur heeft. De (warmte-energie in het afvalwater zal gerecupereerd worden door ze over te dragen naar het koud sanitair water, waardoor er minder energie nodig is om het water tot de gewenste temperartuur te brengen om een douche te nemen. 

 

Terrasverwarming

Verwarmende-terraskussens-Homint-1024x73

Duurzame terrasverwarming betekent dat er voor de verwarming van het terras aanzienlijk minder fossiele brandstof wordt gebruikt. Hiervoor zijn verschillende opties:

 

  • Terrasverwarming op basis van duurzame verbranding of vergassing van biomassa: een pelletkachel of een houtvergasser verbranden biomassa op een veel efficiëntere manier dan klassieke kachels. Hierdoor hebben ze een veel lagere uitstoot van fijn stof dan de beste houtkachels en vermijden ze het gebruik van verwarming op elektriciteit of gas.

  • Verwarmd terrasmeubilair zorgt dat de warmte wordt afgegeven op de plaats waar dit het beste effect heeft: direct op het lichaam. Dit zorgt voor een comfortverhoging (geen koude zitbanken/benen) en een energiewinst door enkel de klant te verwarmen en niet de ongeïsoleerde terrasruimte.

Bronnen foto's: Homint| Vooruit | Pixabay

bottom of page