top of page

Subsidies voor duurzame energie-investeringen 

in Vlaanderen en Nederland

Kom je niet in aanmerking voor TERTS-subsidies? Dan zijn dit misschien andere opties om tot het krijgen van  subsidies voor duurzame energie-investeringen voor Vlaanderen en Nederland

subsidies_lang.jpg

01/

Verhoogde investeringsaftrek ondernemingen

Heb je recent bepaalde energiezuinige investeringen gedaan in je zaak? Dan kan je misschien genieten van verhoogde investeringsaftrek. Check of jouw investeringen bij de 12 categorieën horen die hiervoor in aanmerking komen.

 

Meer info: http://www.energiesparen.be/inleiding-formulier-verhoogde-investeringsaftrek

02/

Ecologiepremie Plus Investeringen

Tal van milieu- en energietechnologieën worden via de Ecologiepremie+ ondersteund en deze lijst wordt regelmatig geactualiseerd. Kijk zeker na of jouw geïnstalleerde techniek hiervoor in aanmerking komt.

Meer info: www.vlaio.be/ecologiepremie

03/

Kmo-portefeuille

KMO's kunnen ook op de kmo-portefeuille een beroep doen voor het inwinnen van energieadvies, met nadruk op energie-efficiëntie voor je zaak en het duurzaam opwekken van energie. Kies een erkend verdeler uit deze portefeuille voor advies op maat.

Meer info: www.vlaio.be/kmo-portefeuille

04/

Zonnepanelen- en groenestroomcertificaten

Installaties kleiner dan 10 kW die sinds 14 juni 2015 gekeurd worden, krijgen geen certificaten meer. Installaties groter dan 10 kW komen nog wel in aanmerking voor certificaten, zij vallen in het systeem met de bandingfactoren en krijgen 93 euro per groenestroomcertificaat. Producenten van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen hebben de mogelijkheid om groenestroomcertificaten te krijgen voor de elektriciteit die ze in het Vlaams Gewest produceren uit hernieuwbare energiebronnen.

Meer info: https://www.fluvius.be/nl/meer-weten/zonnepanelen/berekening-groenestroomcertificaten

https://www.energiesparen.be/groene-energie-en-wkk 

05/

REG-steun

De distributienetbeheerders worden door de Vlaamse overheid verplicht om premies te geven voor energie-efficiënte investeringen en duurzame energieopwekking in niet-woongebouwen die in hun werkingsgebied zijn gelokaliseerd.

Meer info: https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-bedrijven

06/

Gemeentelijke premies

Ook steden en gemeentes geven soms premies voor energie-efficiënte maatregelen. Check daarom zeker de website van jouw gemeente of stad!

vlaanderen-vlag.png

Vlaanderen

subsidies_lang_edited.jpg

01/

Algemene ingang voor subsidies

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt ondernemende Nederlanders en beleidsmedewerkers op het gebied van duurzaamheid, zaken doen over de grenzen, agrarisch ondernemen en innovatie. Hiervoor worden onder meer subsidiemogelijkheden aangeboden.

 

Meer info: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer

02/

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie. U kunt 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Gemiddeld levert de EIA u ruim 11% belastingvoordeel op. Op de zogenaamde Energielijst staan de investeringen waarvoor EIA geldt.

Meer info:  https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/energie-investeringsaftrek/ondernemers

03/

Investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (MIA en VAMIL)

 

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kunt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke producten of apparaten die op de Milieulijst staan.

  • Via de MIA kunt u tot 36% van de investeringskosten voor een milieuvriendelijke investering aftrekken van de fiscale winst aanvullend op de reguliere afschrijving.

  • Met de VAMIL kunt u zelf bepalen wanneer u deze investeringskosten afschrijft. Hoe snel of hoe langzaam bepaalt u zelf. Dat levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Meer info: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/miavamil/ondernemers

04/

Investeringssubsidie duurzame energie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen, waardoor er minder gas gebruikt wordt meer duurzame warmte.

Meer info: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

05/

Zonnestroom salderen

Als de elektriciteitsaansluiting kleiner of gelijk aan 3x80 Ampère kun je de productie van zon- (of wind-stroom) aftrekken van het verbruik van die aansluiting (salderen). Indien de productie groter is krijgt u een vergoeding van de energieleverancier voor dit surplus.

Vanaf 1-1-2023 wordt dit salderen met jaarlijks met 9% verminderd totdat er in 2031 er niet meer gesaldeerd kan worden (meer info over afbouw).

Meer info: https://www.rvo.nl/mag-u-salderen-wssl

06/

Energiemaatregelen op erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zet zich door middel van advisering en kennisontwikkeling in op het gebied van erfgoed en duurzaamheid. Denk aan energiebesparing en energieopwekking voor gebouwde monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten.

Meer info: 

vlag NL.jpg

Nederland

bottom of page