• TERTS

Installatie van verticale PV-panelen op de Stadsschouwburg

Verticale pv panelen op de gevel van Stadsschouwburg in Middelburg

Afgelopen dagen zijn naast de entree van de Stadsschouwburg/theaterrestaurant de Koepoort mooi vormgegeven verticale pv panelen aangebracht. Het zijn niet zomaar zonnepanelen, maar panelen met een speciaal design. Ze zijn matzwart met een verticaal rood adertje. Het design is in het glas van de panelen gegraveerd waardoor de panelen kleurvast zijn en het design niet door weersomstandigheden kan worden aangetast, wat bij een folie op de panelen wel zou kunnen.

Dankzij TERTS kan gedemonstreerd woren dat ook op een architectonisch waardevol pand in een historische omgeving het mogelijk is om duurzame energie op te wekken.



Energietransitie versnellen

Om de energietransitie te versnellen, wordt gezocht naar diverse manieren om op een duurzame manier energie op te wekken. Een bekende techniek hiervoor zijn pv panelen. Die worden doorgaans op daken of op de grond geplaatst. Verticaal kunnen de panelen ook worden toegepast, maar dit wordt nog nauwelijks gedaan. Dit komt wellicht omdat de opbrengst wat lager zal zijn omdat ze dan minder gunstig op de zon gericht staan. En mogelijk ook omdat glimmende blauw/zwarte panelen met/zonder kader niet fraai gevonden wordt op een gevel.

Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn. Wanneer alle energie die nu gebruikt wordt duurzaam opgewekt moet worden, betekent dit dat er heel veel pv panelen en/of windmolens geplaatst moeten worden. Of er moeten nieuwe opwekkingstechnieken doorbreken. Naast pv panelen op de grond en op daken, kan het interessant zijn om ook pv panelen verticaal in een gevelvlak toe te passen. Maar dan moet het wel op een visueel aantrekkelijke manier.


Verticale panelen op de Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg is een markant gebouw in het beschermde stadsgezicht van Middelburg. Gemeente Middelburg is eigenaar van het pand. De Stadsschouwburg is eind jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd. Inmiddels is het een aantal keer gerenoveerd. Bij de laatste verbouwing heeft Theaterrestaurant de Koepoort zich ook in het pand gevestigd.


Toepassen van verticale pv panelen vraagt om een maatwerkoplossing: een ontwerp dat naadloos aansluit op de vormgeving van het gebouw en dat past bij de uitstraling van het gebouw.

Een studiebureau keek voor het ontwerp naar de toneeltoren en de gevelvlakken.

Verschillende varianten zijn de revue gepasseerd en er waren diverse aandachtspunten:

  • Voor het rendement is de oriëntatie belangrijk: zoveel mogelijk op het zuiden gericht en zo min mogelijk schaduw.

  • Voor bewustwording van inwoners m.b.t. de energietransitie is het belangrijk dat de panelen zich in het zicht bevinden vanaf de straat en dat ze er mooi uitzien.

De conclusie was al snel dat de panelen op één van de zuidgevels geplaatst moesten worden. Dit is de zijde met de hoofdentree en is tevens gunstig qua bezonning. De variant met panelen op de toneeltoren verstoorden het beeld met de speklagen in het metselwerk te veel.

Gebouw voor het plaatsen van de panelen

Vergund design mét de verticale panelen. Ze wekken de suggestie van toneelgordijnen langs de ingang van de schouwburg



De panelen werden eind oktober '21 geplaatst

Eind oktober zijn de twee metselwerkvlakken naast de hoofdentree van panelen met een kunstzinnige grafische voorstelling voorzien. Voor het plan is goedkeuring van het Team Ruimtelijke Kwaliteit gekregen en er is een omgevingsvergunning voor verleend. De kleur van de panelen past goed bij de bakstenen gevel. Gezamenlijk wekken ze de suggestie van toneelgordijnen langs de entree van de schouwburg. In totaal wordt 40 m2 aan pv panelen toegepast. Samen wekken ze ca. 4.700 kWh per jaar op. Dat is ongeveer de hoeveelheid elektriciteit die 2 huishoudens jaarlijks verbruiken.



41 views0 comments