top of page
  • TERTS

Werken bij demo Oostkerk van start

Updated: Oct 22, 2021

De grootschalige verduurzamingswerken aan de historische Oostkerk in Middelburg zijn van start gegaan. We geven graag een overzicht van de geplande werken.


In opdracht van eigenaar Monumentenbezit is in de Oostkerk in Middelburg een grootschalig verduurzamingsproject gestart. Er wordt in het Top 100 monument wand- en vloerverwarming en verwarmde achterzetbeglazing aangebracht en er komt er een innovatief horizontaal luchtgordijn in de koepel. Met de aanpassingen wordt een daling van de energiekosten verwacht van 50%. Ook is het mogelijk voor de exploitant Stichting de Oostkerk om de kerk ook in de wintermaanden langer te openen voor publiek.


De technieken

De wanden en vloer worden voorzien van een watervoerende verwarming met warmte van de lucht/waterwarmtepomp. De grote ramen worden voorzien van elektrisch verwarmd HR++ achterzetglas. Met een innovatief horizontaal luchtgordijn en afvoersysteem voor koude lucht, wordt het luchtvolume wat verwarmd moet worden verkleind. Zo wordt de warmte laag in de ruimte optimaal benut.


Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “Net zoals andere eigenaren van monumenten hebben wij de uitdaging van het verduurzamen van monumenten in combinatie met het behoud van monumentale waarden van het pand. De verduurzaming van dit Top 100 monument, biedt perspectief voor alle andere monumenten. Wij zijn er trots op om op deze manier een bijdrage aan de maatschappelijke opgave van de energietransitie te leveren.”


Doel van de kerk

Sinds 2019 organiseert Stichting de Oostkerk met succes een cultureel en sociaal verbindende programmering met tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en andere evenementen in het gebouw. De verduurzaming van de Oostkerk draagt bij aan het optimaliseren van de exploitatie door de energiekosten omlaag te brengen en de publiekstoegankelijkheid uit te breiden.


Robin Koot, projectleider Monumentenbezit: De verduurzamingstechnieken zijn specifiek afgestemd op dit monumentale gebouw en bieden gezamenlijk de oplossing voor een comfortabele ruimte en economisch gezonde exploitatie. Tegelijkertijd blijven alle monumentale waarden behouden.


Een overzicht in beeld en woord33 views0 comments

댓글


bottom of page